Wat zijn de kleuren elektriciteitsdraden en hoe sluit ik het aan?

Ga je elektra kopen? Dan zal je in ieder geval ook de nodige meters aan elektriciteitsdraden gaan kopen. Het is dan ook goed om te weten dat er verschillende kleuren elektriciteitsdraden zijn en dat dit niet zonder reden is. Elke kleur staat voor een bepaalde functie. Het is goed om te weten wat waarvoor bedoeld is. Om je daar bij te helpen, kan je op deze plek alles vinden wat je moet weten. Zo kan je er zelf mee aan de slag en weet je zeker dat je het ook allemaal goed is aangesloten.

Meer verschillen dan kleur alleen

Het is goed om te weten dat je niet alleen verschillende kleuren elektriciteitsdraden hebt. Het is ook nog eens zo dat er verschillende soorten zijn. Aan de ene kant heb je VD draad. Aan de andere kant is er installatiedraad. Let daar dus ook goed op. Het is altijd belangrijk om het juiste soort draad te hebben voor het soort werk dat je gaat doen. Aan de hand daarvan kan je namelijk de klus die je moet doen een stuk gemakkelijker maken. Dat is dus alvast belangrijk om op te letten.

De functie van de kleuren

Dat er verschillende kleuren elektriciteitsdraden zijn is te danken aan de verschillende functies te onderscheiden zijn. De soorten kleuren veranderen nog weleens. Momenteel wordt er met vier kleuren gewerkt. Het gaat om zwart, blauw, bruin en gemengd geel met groen. Dit is al sinds 2001 zo omdat daarmee aan de richtlijnen van de EU voldaan kan worden. Iedereen binnen de Europese Unie kan nu direct zien welke draad voor welke functie bedoeld is in en installatie. Dit kan alleen anders zijn in andere gebouwen.

Het aansluiten van de draden

Nu je weet welke kleuren elektriciteitsdraad er zijn, kan je ook zien hoe je ze moet aansluiten. De gemengde draad geel met groen wordt ook wel de aardedraad genoemd. Die sluit je aan voor ontlading. De bruine draad is de fasedraad. Die sluit je aan om stroom aan te voeren vanaf het centrale punt. De blauwe draad is de nuldraad die voor de afvoer wordt gebruikt. Daarnaast is er nog de zwarte schakeldraad die bedoeld is om schakelaars te kunnen gebruiken in de installatie.

Een schema opstellen

Wil je het gemakkelijk maken met de kleuren elektriciteitsdraad en waar je ze op moet aansluiten? Dan is het slim om dit niet alleen maar op basis van de kleuren te doen. Het werkt nog beter wanneer je ook een schema volgt. Aan de hand daarvan kan je dan zeker zijn dat je dus ook echt alles op de juiste plek aanbrengt. Dit helpt je om elk systeem optimaal te laten werken en dat iedereen snapt hoe het zit indien dit nodig is.