De ideale omstandigheden voor buitenschilderwerken

Moet er een hok, gevel of schutting geschilderd worden? Dan weet jij maar al te goed dat dit niet altijd zomaar gedaan kan worden. Wanneer het regent, of wanneer het buiten te warm is, wordt er namelijk afgeraden buiten te gaan schilderen. Maar wat zijn dan de ideale omstandigheden voor buitenschilderwerk? Lees verder en krijg het antwoord op deze vraag!

De perfecte periode voor buitenschilderwerken

De perfecte periode voor buitenschilderwerken is meestal tijdens de lente of de zomer. In deze seizoenen is het weer meestal warm en droog, wat ervoor zorgt dat de verf snel en gelijkmatig droogt. Het vermijden van regen is belangrijk, omdat natte verf niet goed blijft zitten en kan leiden tot vlekken en schade. Dit zou betekenen dat je heel snel weer aan de bak moet. 

Het is ook ideaal om te schilderen wanneer de temperatuur niet te heet of te koud is, omdat extreme temperaturen de kwaliteit van het schilderwerk kunnen beïnvloeden. Kies dus voor een periode met stabiel, droog en mild weer voor de beste resultaten. Meer informatie over schilders en buitenschilderwerken vind je hier

Wat te doen bij slechte weersomstandigheden

Bij slechte weersomstandigheden, zoals regen, kou of hoge luchtvochtigheid, is het niet ideaal om buiten te schilderen. Mocht je toch net willen schilderen en slaat het weer ineens om? Dan zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

  • Vertraging: Stel het schilderen uit tot het weer verbetert en de omstandigheden gunstiger zijn. Kan dit niet? Ga dan naar de volgende stap. 
  • Bescherming: Als je al begonnen bent of je kunt het niet langer uitstellen, zorg ervoor dat het schilderwerk goed beschermd is tegen regen of vocht door het af te dekken met zeilen of plastic.
  • Optimale periode: Plan schilderwerk in de lente of zomer, wanneer het weer meestal warmer en droger is.
  • Weerbericht: Controleer het weerbericht voordat je begint met schilderen, om verrassingen te voorkomen.

Wat doet een winterschilder? 

Ondanks dat de winter niet de ideale periode is voor buitenschilderwerk, zijn er toch winterschilders. Deze schilders hebben ervaring met het gebruik van speciale verf die goed kan drogen en hechten bij lagere temperaturen. Winterschilders bieden hun diensten vaak aan tegen een lagere prijs, omdat er minder vraag is in de winter. Ze kunnen helpen om binnen- en buitenschilderwerk uit te voeren en zorgen ervoor dat het schilderwerk goed wordt beschermd tegen de winterse omstandigheden, zodat het er mooi uitziet en langer meegaat.