Ventilatiesysteem kiezen

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Vooral als je veel tijd binnenshuis doorbrengt. Als er niet voldoende verse lucht in een ruimte aanwezig is kun je klachten krijgen. Denk hierbij aan hoofdpijn, allergieën of een gevoel van vermoeidheid doordat je minder goed slaapt. Met een goed ventilatiesysteem kun je deze en andere mogelijke kwalen voorkomen. Maar wat doet een ventilatiesysteem precies en welk soort systemen zijn er eigenlijk? Dat lees je hier.

Verversing van binnenlucht

Door dagelijkse activiteiten zoals koken, slapen en werken wordt de lucht in een woning vervuild. Er komt te veel vocht in de lucht en het CO2-gehalte wordt te groot. Als er geen goede ventilatie aanwezig is, kunnen zo allerlei verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de binnenlucht in een woning ververst wordt. Dit betekent dat gebruikte, vuile lucht de woning verlaat, terwijl er juist verse lucht met voldoende zuurstof binnenkomt. Hierdoor blijft de binnenlucht gezond.

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Je algehele gezondheid heeft dus baat bij een goed ventilatiesysteem. Wanneer je gaat zoeken naar ventilatiesystemen kom je allerlei termen tegen, zoals balansventilatie, mechanische ventilatie en ventilatiesystemen aangegeven met verschillende letters. Zo staat een systeem met de letter A voor natuurlijke ventilatie. Ventilatie systemen B en C duiden op een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. Een systeem dat met de letter D wordt aangegeven wijst op volledig mechanische ventilatie.

Ventilatiesysteem C

Waarin verschillen ventilatiesystemen B en C van elkaar? Beide werken ze op een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. Dat doen ze alleen wel op net omgekeerde wijze. Systeem B kenmerkt zich door een mechanische toevoer van de lucht en een natuurlijke afvoer. Systeem C bestaat uit een natuurlijke toevoer van verse lucht gecombineerd met een mechanische afvoer. Dit laatstgenoemde ventilatiesysteem wordt veel toegepast. Hierbij komt frisse buitenlucht een woning binnen via ventilatieroosters en zorgt een woonhuisventilator ervoor dat vervuilde binnenlucht via specifieke luchtkanalen wordt afgevoerd.

Ventilatiesysteem D

Een ander optie is een systeem van type D: balansventilatie. Dit systeem wordt steeds populairder omdat het de meest energiezuinige keuze is. Dit ventilatiesysteem is duurder in aanschaf maar leidt wel tot kostenbesparing op de energierekening. Hoe? Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte uit de afgezogen binnenlucht niet verloren gaat. Deze warmte wordt namelijk gebruikt om de verse, vaak koudere, buitenlucht voor te verwarmen. Dit resulteert in een prettig constant binnenklimaat. Met dit ventilatiesysteem ervaar je dan ook geen vervelende tochtstromen of grote temperatuurschommelingen.