Doe-het-zelf: je oprit bestraten

bestraten-oprit

Dus je bent van plan om je oprit te gaan bestraten, maar hoe ga je te werk? Welke gereedschappen en materialen heb je nodig? In dit artikel leg ik uit wat jij nodig hebt voor het bestraten van jouw oprit. Daarnaast krijg je een uitleg van de kosten die het bestraten met zich meebrengt.

Veiligheid voorop

Jezelf beschermen is het allerbelangrijkste. Omdat je continu met je knieën op de grond zit is het geen overbodige luxe om kniebeschermers aan te schaffen. Daarnaast kunnen stenen de handen beschadigen. Om jezelf hiertegen te beschermen kun je werkhandschoenen dragen. Verder is het verstandig om stevige werkschoenen te dragen. Het liefst met stalen neuzen. Mocht je stenen op je tenen laten vallen voorkomt dat veel pijn en blessures.

Bepaal hoe je gaat bestraten

Voor je gaat bestraten is het belangrijk om vast te stellen hoe je gaat bestraten. Maak eerst een plan. Dit kan je doen door paaltjes te plaatsen met daartussen een draad. Voor een oprit moet eerst de ondergrond worden uitgegraven. Dit komt omdat een oprit zwaar wordt belast. Daarna moet er een fundering van 30 tot 40 centimeter worden aangelegd. Om ervoor te zorgen dat het water goed weg kan moeten de stenen met een lichte helling worden gelegd. Hiervoor kun je als stelregel 1 á 2 centimeter per meter gebruiken. 

De ondergrond is ook belangrijk, dit wordt de straatlaag genoemd. Deze moet 3 tot 5 centimeter dik zijn. De ondergrond moet worden aangetrild. Vervolgens moet er een kader worden geplaatst. Hiervoor worden opsluitbanden gebruikt. Voor een oprit is het aan te bevelen om gebruik te maken van een opsluitband van 8 x 20 x 100 centimeter. Je kunt de opsluitbanden met je handen pakken, maar je kunt ook een speciale tang hiervoor gebruiken. 

Afreien en bestraten

Nadat de straatlaag is aangebracht kan het afreien beginnen. Hiervoor moet een lat worden gebruikt. Voordat je kunt gaan afreien moeten er eerst profielen onder worden gezet. Zodra dit is gebeurd kan er worden begonnen met het gladstrijken van de ondergrond. Hiermee verwijder je het overtollige zand. Mochten er gaten zijn ontstaan kun je dit vullen met zand. Vervolgens verwijder je de profielen. Door de profielen zijn er sleuven ontstaan. Deze dienen te worden opgevuld met zand. 

Nu kan het straten beginnen. Om stenen en tegels op maat te maken. Kun je het best gebruik maken van een steenknipper. Het beste is om van boven naar beneden te werken in een diagonale lijn. Om de stenen stevig in de onderlaag vast te maken kun je gebruik maken van een rubberen hamer.

Afwerking

Tenslotte is het van belang om zand over de stenen heen te gooien en aan te vegen. Hierdoor komen de stenen er stevig in te liggen. Kortom, met deze tips kun jij je oprit bestraten. Veel succes!